شروع موسیقی نواحی هفدهم با چند آرزوی بزرگ در بندرعباس چراغی روشن است
مجله سرگرمی: مجله سرگرمی: هفدهمین جشنواره ملی موسیقی نواحی ایران پس از وقفه ای یک ساله از روز جمعه پنجم اردیبهشت با حضور گروههای مختلفی از اقصی نقاط ایران به میزبانی شهر بندرعباس شروع می شود.
به گزارش مجله سرگرمی به نقل از مهر، عاقبت پس از مدت ها و وقفه ای که بواسطه انتقال محل میزبانی و تعدادی از مسایل ریز و درشت دیگر در برگزاری جشنواره موسیقی نواحی بوجود آمده بود، شهر بندرعباس استان هرمزگان طی روزهای پنجم تا نهم اردیبهشت ماه میزبان گروه ها و هنرمندان شرکت کننده در هفدهمین جشنواره ملی موسیقی نواحی ایران خواهد بود. رویدادی معتبر که بواسطه حضور هنرمندان بهادار ای که میراث دار تاریخ شفاهی فرهنگ و هنر نقاط مختلف جغرافیای فرهنگی و سیاسی ایران هستند؛ مسیری باارزش با چراغ های فروزانی را روشن کرده که در این سال ها بواسطه خیلی از مصائب و مشکلات با فراز و نشیب های زیادی همراه بوده اما به سبب آن چه غیرت و همیت ایران و ایرانی می نامیم این دفعه در قالب «موسیقی نواحی» عرض اندام کرده و میزبان مخاطبانی است که دوستدار جلوه های با شکوه از موسیقی ایران فرهنگی هستند.
هفدهمین جشنواره ملی موسیقی نواحی ایران به دبیری فواد توحیدی از محققان و مدرسان عرصه موسیقی نواحی به همت دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، انجمن موسیقی ایران، استانداری هرمزگان، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان هرمزگان، انجمن موسیقی استان هرمزگان و تعدادی دیگر از مجموعه های استانی در حالی از امروز جمعه ۵ اردیبهشت میزبان مخاطبان است که به نظر می رسد، این جشنواره می تواند شروع فصل جدیدی از فعالیت هایش بواسطه تغییر میزبانی باشد. تغییری که ابتدای ماجرا با طرح انتقادات و مسائلی هم همراه بود، اما هرچه هست می تواند شروع جریان جدیدی از توجه به موسیقی نواحی باشد که در این سال ها بواسطه تعدادی از رویدادها، برنامه ها، جشنواره ها و فستیوال ها کمی تا قسمتی بیش از قبل دیده می شود.
چارچوبی که بااینکه به سبب درگذشت بخش زیادی از هنرمندان پیشکسوت و پیشگام این عرصه در معرض خطرات جدی قرار گرفته و موضوع «تلفیق» خصوصاً با موسیقی الکترونیک در این جریان فرهنگی در قالب پررنگ تری مورد توجه واقع شده و بیم آن می رود که این تلفیق گاه به افراط و به تبع آن فراموشی اصالت ها بیانجامد، اما بازهم به عنوان سردمدار و پیش قراول معرفی موسیقی سرزمین ایران در اقصی نقاط جهان قرار دارد.
برگزاری جشنواره ملی موسیقی نواحی می تواند در این فصل جدید جشنواره، دربرگیرنده تجربیات و اندوخته هایی باشد و باید مدیران فرهنگی بخش دولتی بواسطه آن چه در تغییر ذائقه مخاطبان مشاهده می کنند، با پذیرش انتقادات اصولی و کارشناسی در عرصه های تخصصی و رسانه ای، خارج کردن پروژه های مهم اما فقط در کاغذ نوشته شده ای چون پروژه «شهرهای خلاق» از آرشیوها و همین طور پشتیبانی کامل از هنرمندان اینگونه موسیقایی در یک تطبیق اصولی میان حفظ اصالت ها و مبانی انسانی و الهی این جلوه از موسیقی و عناصر در رابطه با جذب مخاطب، مقابل آن چه نفوذ فرهنگی می نامیم ایستادگی کنند.
طبیعتا در این شرایط است که موضوعات تخصصی دیگری همچون نقش «موسیقی نواحی» در توسعه «صنعت گردشگری» بر طبق فرهنگ، آداب، اعتقادات و مبانی دینی و فرهنگی ایران عزیز و مشارکت دستگاه های فرهنگی دیگر دراین خصوص مطرح می شود. مسیری که طی سالهای قبل در کتاب ها و رساله های پژوهشی فراوانی هم به آن اشاره شده اما بواسطه تغییر نگرش هر دولتی به گنجینه و آرشیوهای موجود، بیرون آوردن آنها و از کاغذ به مرحله عمل رساندنش آنچنان که باید در انگیزه مدیران نیست و هر دوره ای می خواهند فقط آن جشنواره و رویداد را به هر شکلی برگزار کنند و بعد تمام؛ مسیری که متاسفانه در بیشتر دوره های مختلف برگزاری جشنواره های ملی شاهد آن بودیم و باید بواسطه حضور مجموعه های پژوهشی، علمی و دانشگاهی لطمه شناسی های منتهی به رفع اشکال صورت گیرد. چارچوبی که باید برای تحقق آن بازهم امیدوار بود.
فواد توحیدی پژوهشگر و دبیر این دوره از جشنواره مدتی پیش بود که در یکی از گفتگوهای رسانه ای اش درباره ی این جشنواره توضیح داد: این جشنواره نباید تنها به ارشاد متکی باشد، بلکه میراث فرهنگی هم باید از آن حمایت کند؛ برای اینکه این موسیقی بیشتر جزو میراث فرهنگی ایران است و بالاتر از آن چه که به ارشاد مربوط باشد به میراث فرهنگی مربوط است. جشنواره نمی تواند شق القمر کند، ما باید به سوی گردشگری موسیقی برویم یعنی بوم گردی ها باید موسیقی را هم جزو جاذبه های یک منطقه بدانند و با گروههای موسیقی منطقه و نواحی قرارداد ببندند که از نظر مالی رشد کنند.
وی در این گفتگو اشاره کرد: وقتی به یک نوازنده سرنا برای اجرا یک میلیون تومان می دهند ولی به نوازنده کیبورد پنج میلیون تومان، مطمئنا فرزند نوازنده سرنا دیگر سرنا یاد نمی گیرد و به سراغ کیبورد می رود. ما اگر به سوی گردشگری موسیقی برویم و مردم برای شنیدن موسیقی مناطق مختلف به آنجا سفر و هزینه کنند، موسیقی نواحی رشد خواهدنمود.
به هر ترتیب از امروز جشنواره موسیقی نواحی ایران در دوره هفدهم با تمام مشکلات و پیچیدگی هایی که طی سالیان اخیر داشته شروع می شود. آغازی که بااینکه به هزار و یک دلیل دیگر آن شکوه سالیان نخستین برگزاری اش را ندارد اما می تواند چراغ راهی باشد که بتوانیم بر طبق آن ساخت مسیر جدیدی با اتکا به گنجینه های بی مثال موسیقی اقوام ایران را شروع نماییم.
براساس برنامه ریزی هایی که انجام گرفته هفدهمین جشنواره ملی موسیقی نواحی ایران از روز جمعه پنجم اردیبهشت ماه کار خودرا با حضور گروه ها و هنرمندانی از استانهای هرمزگان، فارس، مازندران، سیستان و بلوچستان، ایلام، چهارمحال و بختیاری، زنجان، خراسان رضوی، همدان، کهگیلویه و بویراحمد، گیلان، آذربایجان غربی، کرمان، خراسان جنوبی، هرمزگان، کرمانشاه، خراسان شمالی، آذربایجان شرقی، لرستان، کردستان، بوشهر، خوزستان و گلستان در فرهنگسرای طوبای شهر بندرعباس شروع می کند.
البته باتوجه به ظرفیتهای جالب توجه حوزه گردشگری و توریستی بندرعباس برنامه ریزی هایی هم برای چند اجرای ساحلی تاکنون انجام گرفته که طی آن مقرر است گروه هایی از مناطق مختلف کشورمان در اماکنی که بواسطه تلاش گروه اجرائی جشنواره در قسمتی از نوار ساحلی بندرعباس جانمایی شده به اجرای برنامه بپردازند.
گروه «ویان» از بندرلنگه، یک گروه دونوازی ایل قشقایی از استان فارس، گروه «مستاگ پهره» از استان سیستان و بلوچستان، گروه «سلیم» از استان مازندران، گروه «نغمه های شاه جهان» از استان خراسان شمالی، یک گروه موسیقی از تبریز، گروه «شباب چاه مسلم» از بندرلنگه، گروه «ثلاث» از استان بوشهر، گروه «شکنا» از استان خوزستان و گروه «نوای جازموریان» از جنوب کرمان مجموعه هایی هستند که مقرر است طی ایام برگزاری جشنواره به اجرای برنامه در نوار ساحلی بندرعباس بپردازند.
برنامه اجرای گروههای شرکت کننده در سالن اصلی میزبان جشنواره که برنامه های آنها از ساعت ۱۸: ۴۵ در فرهنگسرای طوبی شروع می شود، هم به ترتیب زیر اعلام شده است:
* جمعه ۵ اردیبهشت:
- کنسرت گروه «نوبان بندرکنگ» شرکت کننده از استان هرمزگان
- تک نوازی نی محلی با هنرمندی سعید جعفرزاده از استان فارس
- دونوازی هنرمندان ایل قشقایی از استان فارس
- کنسرت گروه «سلیم» از استان مازندران
- تک نوازی دونلی عیسی بلوچ از استان سیستان و بلوچستان
- کنسرت گروه «مستاک بهره» از استان سیستان و بلوچستان
- هوره خوانی با هنرمندی ولی کمری از استان ایلام
- «مقام خوانی بختیاری» با هنرمندی میلاد صادقی از استان چهارمحال و بختیاری
- تک نوازی عاشیق رمضانعلی خدابنده لو از استان زنجان
- کنسرت گروه «ابوالوفا» از استان خراسان رضوی
* شنبه ۶ اردیبهشت
- تک نوازی عاشیق ارشد جلالی از استان همدان
- کنسرت گروه «حماسه خوانی» از استان کهگیلویه و بویراحمد
- کنسرت گروه «دیلمان» از استان گیلان
- آواهای شالیزاری رضا عشقی از استان گیلان
- کنسرت گروه «آرنگ مهاباد» از استان آذربایجان غربی
- نی و آواز حسن سالار از استان کرمان
- اجرای موسیقی مقامی خراسان جنوبی
- تک نوازی عود از استان هرمزگان
* یکشنبه ۷ اردیبهشت
- تنبور نوازی یحیی رعنایی از استان کرمانشاه
- کنسرت گروه «نغمه های شاه جهان» از استان خراسان شمالی
- دوتارنوازی با هنرمندی ویدا حدادیان از استان خراسان شمالی
- اجرای موسیقی آذربایجانی از تبریز
- کنسرت گروه «شباب چاه مسلم» از استان هرمزگان
- کنسرت گروه «گلشن» از استان خراسان رضوی
- اجرای عباس سمایی از استان هرمزگان
- کنسرت گروه «بهارباد» از استان لرستان
* دوشنبه ۸ اردیبهشت
- کنسرت گروه «خلیفه غوثی» از استان کردستان
- کنسرت گروه «آنامیس میناب» از استان هرمزگان
- اجرای استاد خالوقنبر راستگو و موسیقی کمالی از هرمزگان
- کنسرت گروه «ثلاث» از استان بوشهر
- اجرای «الوانیه» ابوسعید تمیمی از استان خوزستان
- کنسرت گروه «شکنا» از استان خوزستان
- کنسرت گروه «نوای جازموریان» از استان کرمان
- کنسرت گروه «مقام چیلار ترکمن» از استان گلستان
برای تماشای تیزر هفدهمین جشنواره ملی موسیقی نواحی ایران که توسط ستاد اجرائی جشنواره در استان هرمزگان طراحی و تولید شده اینجا را ببینید.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب