گزارشی از آنچه بر فیلم گذشت؛
نگاهی به مست عشق از تعطیلی تا اکران
به گزارش مجله سرگرمی، مست عشق به کارگردانی حسن فتحی از امروز در سینماهای ایران و ترکیه اکران می شود، ازاین رو ضمن معرفی این فیلم سینمایی و مرور حواشی آن، از ضرورت توجه به چهره ها و مفاخر ملی گفته ایم.
دریافت 91 MB
خبرگزاری مهر -گروه هنر-سید امیر شایان حقیقی؛ بالاخره و بعد از ۲ بار جابه جایی زمان اکران فیلم، امروز ۵ اردیبهشت مقرر است «مست عشق» به صورت همزمان بر پرده سینماها در ایران و ترکیه نقش ببندد، بلیت فروشی این فیلم از ۲ اردیبهشت شروع شده است و تابحال بیشتر از ۲۳ هزار بلیت با ارزشی بیشتر از ۱ میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان به پیش فروش رسیده است. «مست عشق» برشی از زندگی مولانا و شمس تبریزی در سالهای ۶۴۰ تا ۶۴۵ هجری قمری است که مواردی نظیر ارتباط مولانا و شمس تبریزی، عشق مولانا به شمس، تاثیر فراوان شمس بر زندگی و اشعار مولانا و عشق او به خدا را به تصویر می کشد. در واقع در این فیلم ۵ سالِ پر از اتفاق زندگی مولانا را مشاهده می کنید. ۲۴ شهریور ۹۸ اعلام گردید مقرر است داستان زندگی شمس و مولانا در چارچوب اثری به نام «مست عشق» به کارگردانی حسن فتحی و تهیه کنندگی مهران برومند ساخته شود. گفته می شد که پیش از شروع فیلمبرداری، حدود ۳ سال برای این پروژه زمان گذاشته شده است و این اثر در نهایت بعد از ۵ سال با حواشی فراوان امروز آماده اکران در سینما شده است؛ تا پیش از این فیلم تنها در سریال «جلال الدین»، کودکی مولانا در قاب تلویزیون به معرض نمایش گذاشته شده بود، همینطور «دیدار شمس و مولانا»» در چارچوب یک اپرای عروسکی با عنوان «اپرای مولوی» به کارگردانی بهروز غریب پور، آهنگسازی، بهزاد عبدی و همایون شجریان در چارچوب صدای شمس تبریزی و محمد معتمدی در چارچوب صدای مولانا به تصویر کشیده شده بود. نمایش «شمس پرنده» به کارگردانی پری صابری هم نگاهی به دیدار شمس و مولانا در چارچوب یک تئاتر داشت. «مست عشق» به کارگردانی حسن فتحی در رابطه با مولانا جلال الدین محمد بلخی شاعر نامدار ایرانی است و به یکی از مهم ترین بخش های زندگی مولانا می پردازد، دیدار شمس تبریزی و مولانا منجر به تحول در مولانا و شکوفایی طبع شعر در او شد؛ با عنایت به شگفتی های دیدار شمس و مولانا و ابهامات در اتفاقات بین این ۲ شاعر و عارف که منجر به تحول عمیق در مولانا شده است احسان جوانمرد و فرهاد توحیدی از نویسندگان این فیلم گفته اند که در طول ساخت مشورت های خیلی از مولوی شناسان برجسته همچون دکتر محمدعلی موحد دریافت نمودند و سعی شده است تا داستان بسیار به حقیقت نزدیک باشد.
مفاخر ملی و طرح های فیلمسازی
مدت ها است که کشورهای همسایه و منطقه برای تصاحب شخصیت های ملی، باستانی، داستان ها و افسانه های سرزمین ایران گوی رقابت را از یکدیگر دزدیده اند؛ از «تومیریس» ساخته قزاقستان و تصویرسازی ضد ایرانی از ماجرای مبهم مرگ کوروش، سریال «آلپ ارسلان» و ترک خواندن پادشاه ایرانی، سریال «نابغه کوچک» و ترک خواندن ابوعلی سینا فیلسوف و پزشک نابغه ایرانی و تحریف واضح محل تولد و زندگی این شخصیت برجسته ایرانی گرفته تا سریال «حشاشین» ساخته مصر و تحریف ها در ارتباط با حسن صباح و فرقه اسماعیلیه تنها بخشی از این رقابت است.
واضح است که مدیران فرهنگی این کشورها با درک درست از ظرفیت ها و نقش جدی سینما در فرهنگ سازی از راه تصویرسازی و بهره گیری از جادوی سینما، با سرقت شخصیت ها و جعل تاریخی به تقویت روحیه ملی گرایی و ایجاد وحدت بین مردم خود و برجسته سازی مفاخر و اسطوره ها دست می زنند. این پتانسیل و ظرفیت ویژه سینما در برجسته سازی تاریخ و تمدن یک ملت مبحث راهبردی است که در دهه اخیر مورد غفلت مدیران سینمایی ایران واقع شده است و حرکت به سمت سینمای قهرمان محور و ساخت آثاری نظیر «مست عشق» می تواند آغازی برای توجه به نقش راهبردی سینما در جهت احیای ارزش های ملی باشد.
«مست عشق» ازاین رو قابل توجه است که به خود جرأت داده و سراغ یکی از شخصیت های برجسته تاریخ ایران رفته است، امروزه کمتر کارگردان و تهیه کننده ای به دنبال تصویرسازی و دراماتیزه کردن شخصیت های ملی می رود. فارغ از کیفیت فیلم که باید مورد نقد و بررسی واقع شود، این انگیزه و مبادرت به ساخت چنین اثری شایسته قدردانی است.
تولیدی مشترک با روایتی ایرانی
فرهاد توحیدی، نویسنده «مست عشق» قبل تر در چارچوب یک مصاحبه و در پاسخ به حاشیه هایی نظیر مصادره مولوی توسط ترک ها، اظهار داشته بود: هسته اصلی این فیلم ایرانی است. نویسنده و کارگردان ایرانی دارد و در واقع مؤلفان فیلم ایرانی هستند حتی آهنگساز آن هم ایرانی خواهد بود. فیلمنامه این اثر با نگاه ایرانی نوشته شده و در فیلم به صراحت به اصلیت ایرانی مولانا اشاره می شود. اما در این فیلم به علت این که به صورت مشترک ایجاد می شود ما فقط به یک بازار توجه نمی نماییم. مولانا در ترکیه از قداست خاصی برخوردار می باشد و این فیلم مخاطبان بسیاری در ترکیه خواهد داشت. آهنگساز «حریم سلطان» و آهنگسازی «مست عشق» این اثر در حوزه موسیقی و آهنگسازی هم بی حاشیه نبود و بعد از آغاز فیلمبرداری در تاریخ ۱۶ مهر ۹۸، همایون شجریان و سهراب پورناظری بعنوان خواننده و آهنگساز این فیلم عرضه شدند اما ۲۶ مهر ۱۳۹۹، سهراب پورناظری سازنده موسیقی این فیلم از نیمه کاره ماندن فیلم حسن فتحی اطلاع داد و اعلام نمود که این فیلم رها شده و به مرحله پایانی نرسیده است.
البته در نهایت و طبق آخرین اخبار در ارتباط با این اثر، موسیقی متن این فیلم توسط فاهیر اتاک اوغلو آهنگساز آثاری نظیر «عمر» و «حریم سلطان» ساخته شده است و علیرضا قربانی موسیقی تیتراژ آنرا اجرا کرده است که می توانید قطعه اختصاصی فیلم سینمایی «مست عشق» با آهنگسازی حسام ناصری و خوانندگی علیرضا قربانی را که در چارچوب یک نماهنگ و تک آهنگ انتشار یافته، از اینجا بشنوید. مست عشق پر از ستاره
بازیگران مطرح سینمای ایران و ترکیه در این اثر گرد هم جمع شده اند بشکلی که این فیلم یکی از پرستاره ترین آثار سینمایی چند سال محسوب می شود؛ پارسا پیروزفر بازیگر مطرح و محبوب سینمای ایران نقش مولانا را بازی می کند و شهاب حسینی هم با گریمی متفاوت نقش شمس تبریزی را عهده دار شده است. همینطور هانده ارچل ستاره تلویزیون و سریال های ترکیه است که نقش کیمیا خاتون (دختر مولانا) را بازی می کند.
حسام منظور در نقش حسام الدین چلبی (همنشین و شاگرد مولانا)، بوراک توزکوپاران بازیگر مطرح سینمای ترکیه در نقش سلطان ولد (پسر بزرگ مولانا)، بوران کوزوم دیگر بازیگر مطرح ترکیه نقش علاءالدین (پسر مولانا) را بازی می کند، بنسو سورال در نقش مریم، سلما ارگچ در نقش کِرا خاتون (همسر مولانا)، ابراهیم چلیک کول در نقش اسکندر و خالد ارگنچ ستاره مطرح ترکیه و از بازیگران محوری سریال «حریم سلطان» در نقش پدر مولانا، از دیگر بازیگران ترکی این فیلم هستند.
یکی از حواشی پر سر و صدای این فیلم انتشار خبر ایفای نقش مولانا توسط بازیگری ترک بود که موجی از انتقادات کاربران ایرانی در نقد مصادره مولوی توسط ترک ها را به همراه داشت اما در نهایت این پارسا پیروزفر بود که نقش اصلی فیلم و نقش مولوی را بازی کرد.
«مست عشق» و حواشی بی انتها
«مست عشق» در ابتدا و در چارچوب یک اثر مشترک بین تهیه کننده ایرانی و ترکی تعریف شد که شاید بتوان گفت این فیلم سینمایی یکی از پرحاشیه ترین فیلمهای سینمای ایران به حساب می آید اثری که در همه بخش ها حواشی و اتفاقات قابل توجهی را تجربه نمود که همچون این حواشی میتوان به؛ قرارداد تولید در سه ماه و آماده شدن پروژه بعد از ۵ سال، لغو آهنگسازی سهراب پورناظری و خوانندگی همایون شجریان، اخبار تعطیلی پروژه به واسطه مشغله حسن فتحی برای کارگردانی «جیران»، صحبت ابراهیم داروغه زاده دبیر جشنواره فجر در خصوص مجوز نداشتن این فیلم و عدم امکان حضور در جشنواره فیلم فجر، خبر گروگان گرفتن راش های فیلم توسط تهیه کننده ترکی و فروش آن در چارچوب سریال به شبکه ای ماهواره ای، شکایت از تهیه کننده ترکی توسط کارگردان، توقف پروژه به واسطه اختلاف ها بین تهیه کنندگان، ورود سفارت ایران در ترکیه به مشکلات فیلم و تفاهم برای انتقال تمام راش های فیلم به تهیه کننده ایرانی، اعلام اکران همزمان با روز جهانی مولوی، خبر اکران همزمان در ترکیه و ایران، دوبار تعویق اکران فیلم و در آخرین مورد هم بیانیه تهیه کننده ترک فیلم در واکنش به اظهارات علی سرتیپی پخش کننده «مست عشق» اشاره نمود.
تایم لاین حواشی فیلم «مست عشق» از زمان شروع پروژه تا امروز را می توانید به صورت کامل از این فایل بخوانید؛ در این قابل تمامی اتفاقات و حواشی «مست عشق» با ترتیب زمانی ذکر شده است. مرور این موارد می تواند دید و نگاه مناسبی در جهت تولید آثاری از این دست به ما بدهد.
باید منتظر ماند و دید که «مست عشق» با وجود بهره گیری از بازیگران و عوامل پشت دوربین مطرح ایرانی و خارجی و داستانی جذاب که در جهت احیای مفاخر ملی ایران زمین ساخته شده است، چقدر می تواند در اکران موفق شود و آیا مخاطبان با استقبال از این فیلم بر این فرضیه که تنها فیلمهای کمدی ظرفیت فروش و موفقیت در گیشه را دارند، پایان می دهد؟
سایر عوامل فیلم سینمایی «مست عشق» عبارتند از مدیر صدابرداری: علیرضا علویان، مترجم فیلمنامه: نفیسه لاله، رنگ شناس: هوتن حق شناس و مانا محمدطاهر، آهنگساز: فاهیر آتاک اوغول، تدوین: جیدا کاراقول و دیلبر کویونجو، دستیار فیلمبردار: عارف جان کوجا و موجایت کیلیچ، دستیار نورپردازی: سید اوزدن، دستیار کارگردان: گیزم کاراجا و سوال سنرجانشین تهیه کننده: شهرام زاهدی، سرپرست گروه کارگردانی: محمدرضا رستمی، مدیر فیلم برداری: مرتضی پورصمدی، مدیر تولید: تولگا توسون، مدیر هنری: نیلوفر چامور، طراح گریم: ایمان امیدواری، دستیار اول و مدیر برنامه ریزی: فاتیح کجا، طراح جلوه های ویژه میدانی: آیتکین یالچین، طراح بدلکاری: شاهین کاراکوش از دیگر عوامل این فیلم هستند.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب